Pedodontie
Stomatologie pentru copii - Pedodontie

Este specialitatea care se ocupa de ingrijirea dintilor copiilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi. Un control la fiecare 6 luni il va familiariza cu medicul, cu atmosfera, castigandu-i increderea. Altfel, si la 6-7 ani, copiii refuza chiar sa deschida gura.

Cu ocazia acestor controale, copiii pot beneficia de periaje profesionale cu paste aromate cu fluor, special concepute pentru ei. In plus, se obisnuieste cu zgomotul specific aparaturii noastre si cu ambianta dintr-un cabinet stomatologic.

Cand mergem la dentist?

Varsta la care copilul trebuie invatat sa se spele pe dinti este 2 ani, iar prima vizita la cabinetul stomatologic sa se faca nu mai tarziu de 2 ani si 6 luni. Aceasta este varsta la care se termina de regula eruptia dintilor de lapte ( acum copilul are 20 de dinti ).Ce poate medicul stomatolog sa faca pentru ca dintii de lapte sa nu se carieze, mai ales ca periajul la aceasta varsta intampina greutati?

Nimic mai usor: pur si simplu se pensuleaza pe suprafata dintilor un lac special, adica dintii se "sigileaza". Ele vor deveni astfel mult mai rezistente la atacul cariilor. Fara carii, micutul dumneavoastra va avea pofta de mancare, un somn linistit, iar dintii definitivi vor fi albi si sanatosi.

Sigilarea - o metoda de prevenire a cariei dentare

*Pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor laterali, exista un relief alcatuit din niste proeminente (cuspizi), delimitate de mici gropite (santuri si fosete). Stratul de smalt al dintelui nu ofera un invelis perfect. In special fetele ocluzale sunt cele mai vulnerabile la cariile dentare.

* Bacteriile orale si resturile alimentare se pot fixa la acest nivel, determinand aparitia cariilor. Aceste santuri si fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum si a calitatii smaltului la acest nivel, se dezvolta cu predilectie cariile.

* Acest lucru poate fi prevenit prin acoperirea lor cu materiale speciale, procedeu denumit sigilare