Pedodontie

Previi, in loc sa tratezi. Cum poti preveni? Respecta controalele periodice si prezinta-te la medicul dentist inca de la primele simptome ale bolii (disconfort la rece sau dulce, sangerari gingivale).

Respiratie urat mirositoare.

Studiile arată că 40% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă de halitoză sau mai simplu spus, respiraţie urât mirositoare. În cele mai multe cazuri, respiraţia neplăcută îşi are originile chiar în cavitatea bucală propriu-zisă. Situaţia e neplăcută atât pentru cel ce suferă de această afecţiune, cât şi pentru cei din jurul său, aşadar să aplicăm câteva reguli preţioase pentru o respiraţie fără probleme. Pentru a determina cu exactitate cauzele halitozei este necesar un control stomatologic în urma căruia să se urmeze un tratament potrivit pentru a avea o respiraţie proaspătă şi sănătoasă.

Boala parodontala. Cum se manifesta?

Daca dintii incep sa devina mobili, daca gingiile sangereaza cu usurinta la cea mai usoara atingere, te mananca/ ustura/ gadila, daca sunt umflate si incep sa acopere coroana dintelui, daca dintii incep sa isi modifice pozitiile, sa se incline sau sa se spatieze, este necesar sa consulti de urgenta un medic stomatolog! Poti fi in pericol de a-ti pierde dintii!

Boala parodontala este cauzata de placa microbiana dentara si favorizata de tartru dentar, carii netratate, edentaţie, obiceiuri vicioase, restaurari protetice neadaptate, ocluzie dezechilibrata si factori generali, afecţiuni sistemice, medicamente.

Diagnosticul se pune de către medicul stomatolog în urma examenului clinic al parodonțiului, a examenului subiectiv și este completat de examenele paraclinice.

Semnele clinice subiective ( cele descrise de pacient ) și obiective ale parodontitei sunt:

  • lipsa durerii în tot timpul bolii
  • mirosul neplăcut (halena) în special dimineața, dar și în timpul zilei
  • sângerare la periajul dinților (poate lipsi)
  • dinții se pot la mobiliza la atingerea cu degetul sau chiar cu limba în formele avansate.
  • pacientul observă rădăcinile dinților "dezvelite" de gingie.
  • unii dinți din "față" par mai alungiți decât ceilalți.
  • gingia din jurul dinților poate deveni congestionată, de culoare roșu aprins spre violet, lucru care se asociază cu apariția durerii.
  • depuneri de tartru, placă bacteriană și resturi alimentare.
  • hiperestezie dentară (sensibilitate exagerată a dinților la diferențe de temperatură / consistență a alimentelor ingerate etc.)

Scopul tratamentului parodontal este indepartarea bacteriilor si a tartrului si refacerea atasamentului gingival, eliminandu-se astfel cauzele principale ale bolii. In cazul defectelor osoase importante este necesara aditia de os in jurul dintelui, pentru a imbunatati stabilitatea acestuia. In stadiile avansate ale bolii parodontale, dupa controlul inflamatiei, se recurge la tratamentul chirurgical : chiuretaj subgingival, gingivectomii, operatii cu lambou, aditii osoase, aplicare de material pentru remodelarea si regenerarea tesuturilor pierdute.

La un interval de 4-6 luni se re-evalueaza starea gingiei si a osului din jurul dintilor si se recomanda indepartarea periodica, prin detartraj si periaj profesional, a eventualelor depozite bacteriene redepuse pentru a mentine starea de sanatate a structurilor de sustinere a dintilor.

In completarea tratamentului bolii parodontale, pentru a obtine rezultate stabile pe termen lung, este necesara indepartarea factorilor favorizanti. In acest sens, dupa stabilizarea parodontala ,se recomanda tratamentul corect al cariilor, problemelor de ocluzie, inlocuirea lucrarilor protetice neadaptate si colaborarea cu medical generalist pentru controlul problemelor generale de sanatate.