Tratamentul cariei

Protetica cuprinde un set de servicii de restaurare dentară: proteze, incrustații cu materiale nobile sau ceramică, coroane și punți dentare.

Toate acestea sunt soluții pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinți lipsă, din motive deopotrivă estetice cat si pentru restaurarea functionalitatii si masticatiei eficiente.

De ce este importantă înlocuirea dinților lipsă?
Pe lângă avantajul estetic, înlocuirea dinților lipsă vă va reda capacitatea de a mesteca și a vorbi normal. În plus, dacă neglijați spațiul vacant rezultat în urma pierderii dinților, este posibil ca ceilalți dinți să se deplaseze pentru a ocupa locul gol. Această deplasare a întregii danturi poate cauza o mușcătură viciată care duce în timp la probleme ale articulatiei. În cazul dinților deplasați igiena poate deveni problematică, astfel încât sunt mai susceptibili la afecțiuni ale gingiilor și la carii, riscul pierderii lor fiind astfel crescut.

COROANE si PUNTI DENTARE

1. Coroanele dentare din portelan (ceramica) pe suport de zirconiu - Zr (oxid de zirconiu) - sunt o descoperire a stomatologiei moderne. Prin proprietatile sale deosebite, oxidul de zirconiu este complet biocompatibil (tolerat de organismul uman), nu se corodeaza, este alb ca si culoarea dintilor naturali (estetica placuta) nu este usor casabil, este rezistent si nu este conductor termic, se prelucreaza prin tehnologia CAD CAM, robotul tehnicii dentare fara erori. Dintii din portelan pe suport de zirconiu, desi reprezinta o noutate si pentru Romania, tind sa ia locul celorlalte lucrari in topul coroanelor dentare preferate de pacientul informat.

5 Avantaje pentru a alege zirconiu:

  • Coroana ceramica pe zirconiu este perfect biocompatibila, nu provoaca nici un fel de alergie.
  • Coroana pe zirconiu este translucida, lumina trecand prin coroana intocmai ca prin dintele natural, fiind astfel cel mai recomandata varianta din punct de vedere estetic
  • Coroana pe zirconiu are o foarte mica afinitate la placa bacteriana
  • Precizia lucrarii ceramice pe zirconiu este garantata de realizarea structurii interne de catre computer prin taierea dintr-un bloc solid de dioxid de zirconiu, frezarea computerizata a coroanei CAD CAM
  • Oxidul de zirconiu este un material extrem de rezistent, utilizat si in medicina generala, de exemplu pentru proteze de sold.

2. Coroanele dentare metalo-ceramice, din portelan / ceramica pe suport de Remanium (Crom-Nichel / Cr-Ni) sunt cele mai uzuale in clinicile stomatologice din Romania, datorita faptului ca, fiind acoperite de ceramica, nu exista diferente de aspect fata de celelalte; toate arata mai bine si decat dintii naturali, iar costurile in cazul acestui tip de dinti sunt considerabil mai mici fata de cele pentru zirconiu (diferentele apar si din procedurile de realizare dar si din proprietatile suportului). Zirconiul avand proprietati mai bune decat Cr-Ni, nu inseamna ca solutia Cr-Ni nu este buna.

PROTEZE DENTARE

Protezele dentare – mobile sau mobilizabile, scheletate sau cu sisteme speciale, totale sau parțiale, definitive sau temporare – au scopul de a înlocui dinții lipsă, pierduți din diverse motive: parodontoză, carii netratate sau traume. Atunci când ne pierdem dinții, aspectul feței se modifică radical, avem dificultăți în ceea ce privește masticația și vorbirea, riscăm deplasarea dinților rămași și declanșarea unui cerc vicios în care aceștia devin mai greu de îngrijit, mai fragili, mai expuși, fiind, în cele din urmă, compromiși.

Locurile vacante fac necesară folosirea protezei dentare. Există pentru aceasta mai multe opțiuni pe care vi le punem la îndemână, în funcție de numărul de dinți lipsă, de punctele de suport și de alte aspecte relevante.

Noile tehnologii de protezare dentară sunt foarte avansate. De exemplu, se pot face proteze cu capse susținute de implanturi. Pentru acest tip de proteză este nevoie ca implanturile să fie făcute în prealabil. După vindecarea osului în urma inserării implanturilor acestea se descoperă și în capătul lor se inserează niște terminații cu bile. Rezultatul este o proteză stabilă care nu mai necesită cremă adezivă pentru fi controlată în timpul utilizării. Seara ea se scoate pentru asigurarea unei bune igienizări a gingiei și mai ales a implanturilor.

Există o întreagă serie de opțiuni de materiale pentru care pacientul poate opta în vederea unei funcționalități sau estetici mai performante, opțiuni care sunt puse la dispoziția sa de către medic în momentul efectuării planului de tratament.