Tratamentul cariei

Caria dentară este cea mai frecventă afecțiune pentru care pacienții se prezintă la stomatolog, fiind și cauza cea mai frecventă a pierderii dinților. În fazele incipiente, ea nu poate fi observată decât de către medicul stomatolog; atunci când prezența cariei este sesizată și de pacient (dureri la rece, dulce, cald), leziunile sunt deja avansate. De aici rezultă importanța controalelor periodice la cabinetul de stomatologie, pentru a putea surprinde afecțiunea în stadiul incipient. Cu cât caria este surprinsă mai devreme, cu atât sacrificiul dinților este mai mic, tratamentul este mai simplu, mai puțin costisitor și necesită mai puține ședințe.

Semnele clinice ale cariei dentare:

  • Aparitia de coloratii maronii la nivelul santurilor si fosetelor
  • Jena dureroasa in masticatie si periaj intr-o anumita zona dentara
  • Sensibilitatea sau durearea dintilor la stimuli: rece, cald, dulce si acru
  • Durerea dispare la indepartarea stimulului
  • Senzatie de gust neplacut si respiratie urat mirositoare (halena) •Pierderea de subtanta dentara

Tratamentul cariei dentare
Plombele sunt necesare în tratarea cariilor deoarece, în lipsa lor, degradarea dintelui va continua până la nerv, ceea ce poate fi extrem de dureros. Aceasta poate duce la afecțiuni și mai grave, cum ar fi infecțiile și abcesele.
Materialul pentru obturații se folosește și pentru repararea unei obturații mai vechi care s-a uzat sau pentru a reface un dinte ciobit.
Amânând tratarea dintelui cariat riscați, pe lângă durere și disconfort, pierderea acestuia. Cu cât amânați mai mult, cu atât procesul devine mai dificil, implicând intervenția pe canalele radiculare pentru salvarea dintelui. Operațiunea va fi de mai lungă durată și mult mai costisitoare. Pe scurt, trebuie să acționați cât mai repede.

Obturatii cu materiale compozite
Materialele compozite sunt soluția cea mai potrivită pentru obținerea unor nuanțe precise care se potrivesc cu dintele. Aceste materiale sunt în momentul de față cele mai populare pentru că pot imita culoarea dintelui, fiind în același timp foarte rezistente.